Vijeće sigurnosti UN-a zasjedalo o “napadima iz Gaze na Izrael”

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održalo je vanredno zasjedanje koje su u utorak sazvale Sjedinjene Američke Države zbog “napada s područja Gaze na Izrael”.

Nikki Haley, stalna predstavnica SAD-a u UN-u, u obraćanju prisutnima je kazala da nema potrebe za međunarodnom zaštitom ljudi u Gazi, prenosi “Haber

“Narod u Gazi je, ustvari, potrebno zaštititi od Hamasa. Aktivnosti Hamasa narod u Gazi dovode u veliku opasnost”, rekla je Haley, dodajući da je cilj Hamasa uništiti Izrael.

Naglasila je kako zbog toga Vijeće sigurnosti UN-a treba osuditi, kako je kazala, terorističke napade Hamasa.

Podsjetivši da je Hamas proglasio jednostrano primirje, izrazila je nadu da ovaj palestinski pokret više neće izvoditi raketne napade na Izrael.

“Palestinski narod sigurno zaslužuje bolji život. Zato se protivimo terorističkim napadima Hamasa i pozivamo palestinske zvaničnike na odgovornije ponašanje”, kazala je Haley.

Apelovala je na sve strane da ohrabre Izrael i Palestinu kako bi što prije sjeli za pregovarački stol.

Stalni predstavnik Rusije u UN-u Vassily Nebenzia je apelovao na obje strane da ulože maksimalan napor kako ne bi došlo do daljnje eskalacije tenzija.

Istakao je kako Rusija podržava dvodržavno rješenje, dodajući da međunarodna zajednica nema pravo da ostavi Palestinu na cjedilu.

Stalni predstavnik Kuvajta u UN-u Mansour al-Otaibi je u obraćanju prisutnima kazao da je neprihvatljivo da međunarodna zajednica nijemo posmatra izraelsku okupaciju Palestine.

Nikolay Mladenov, specijalni koordinator Ujedinjenih nacija (UN) za mirovni proces na Bliskom istoku, istakao je da je posljednjih dana došlo do eskalacije tenzija između Izraela i Palestine.

“Radi se o najozbiljnijim tenzijama od 2014. godine što nam jasno pokazuje koliko smo svakodnevno na ivici rata”, rekao je Mladenov.

Izraelski ambasador pri UN-u Danny Danon je pozvao Vijeće sigurnosti UN-a da osudi napade Hamasa na Izrael i palestinski pokret uvrsti na listu terorističkih organizacija.

Stalni predstavnik Palestine u UN-u Riyad Mansour je od Vijeća sigurnosti UN-a zatražio zaštitu za, kako je rekao, goloruki palestinski narod koji se nalazi pod izraelskom okupacijom.
freshpress.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *