Facebook potvrdio: Izloženi telefonski brojevi stotina miliona ljudi

Stotine miliona telefonskih brojeva povezanih sa nalozima na Facebookom ostalo je izloženo na nezaštićenom serveru tokom najnovijeg velikog proboja sigurnosnog sistema najveće društvene mreže

Kada je Mark Zuckerberg prije nekoliko mjeseci najavio pojačavanje Facebookove politike privatnosti, mnogi su bili skeptični, a posljednji u nizu proboja sigurnosnog sistema Facebook pokazao je da su bili u pravu, jer su telefonski brojevi 419 miliona korisnika ostali nezaštićeni na Facebookovim  serverima.

Uprkos tome što je Facebook saopštio da su podaci na pomenutim serverima stari više od godinu dana, to ne mijenja činjenicu da je neko došao u posjed ličnih podataka stotina miliona korisnika.

Sanjam Džain, bezbjednosni stručnjak iz GDI Foundation rekao je za portal Tek kranč da je otkrio baze podataka na nezaštićenom serveru, ali nije uspio da otkrije ko je došao u njihov posjed.

Server je na sebi imao pohranjene podatke korisnika iz čitavog svijeta, uključujući 133 miliona iz SAD, 50 miliona iz Vijetnama i 18 miliona ljudi iz Velike Britanije.

Stručnjaci kažu da je svaki telefonski broj bio vezan za lični korisnički broj na Fejsbuku, koji je dugačak niz cifara jedinstveno povezanih sa korisničkim nalogom na toj društvenoj mreži.

Ova baza podataka u međuvremenu je uklonjena sa interneta i nema dokaza da su nalozi na Facebooku kompromitovani, saopštio je portparol ove kompanije.

U nekim slučajevima bili su izloženi i detalji poput imena korisnika, njihovog pola i lokacije po državama.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *